Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΟΥ

Στο Μουσείο προβάλλεται το πολιτιστικό – αγροτικό - λαογραφικό παρελθόν της περιοχής και εκτίθενται σε πίνακες τα αξιολογότερα μνημεία ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα πληροφόρησης με τη χρήση νέων επικοινωνιακών μέσων καθώς και ηλεκτρονικού αρχείου καταγραφής, επεξεργασίας και προβολής της τοπικής παράδοσης.

Παρουσιάζεται ο τρόπος ζωής των κατοίκων σε σχέση με το κύκλο των εορτών, πανηγυριών, τοπικών εθίμων και παραδόσεων που σχετίζονται με την αγροτική ζωή από τις κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού της Ευρωπού (Μικρασιάτες, Πόντιοι, Βλάχοι, Ντόπιοι), καθώς και οι παραδοσιακές καλλιέργειες.

Η έκθεση απευθύνεται σε μαθητές και κοινό όλων των ηλικιών και στόχος είναι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύνδεσή της με το σύγχρονο γίγνεσθαι ενώ η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη.



Η επίσκεψη

Την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 οι μαθητές της Δ’ και της Β’ τάξης επισκέφθηκαν το «Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Σε αυτό το μουσείο είδαμε αγροτικά και πολιτιστικά εκθέματα. Σε αυτό το μουσείο μας μίλησαν για το χρονικό του Ευρωπού και μας παρουσίασαν διάφορα εκθέματα.

Αυτά που μας εντυπωσίασαν είναι τα εξής: Το πόση ώρα περνούσαν οι άνθρωποι στα χωράφια, το πόσο δύσκολη ήταν η ζωή στα παλιότερα χρόνια χωρίς τα μηχανήματα και το ότι στα παλαιότερα χρόνια οι νταμιτζάνες χωρούσαν περίπου πενήντα λίτρα.
Σε ένα άλλο δωμάτιο είχαμε δει τον αργαλειό, στον οποίο είδαμε το πώς γίνονταν τα υφάσματα παλιά, πώς ύφαιναν.

Οι νοικοκυρές, επειδή έπιανε πολύ χώρο, τον έβαζαν στο υπόγειο.

Στο τελευταίο δωμάτιο υπήρχαν εκθέματα από τις γεωργικές ασχολίες. Μας έδειξαν φωτογραφίες από κάρα και είδαμε διάφορα είδη αρότρων που τα έσερναν άλογα και βόδια. Τότε δεν υπήρχαν τρακτέρ και η δουλειά ήταν δύσκολη.

Μας μίλησαν για το αλώνισμα και το θέρισμα. Χρησιμοποιούσαν το δρεπάνι. Αυτή τη δουλειά την έκανε όλη η οικογένεια. Η κάθε οικογένεια ξυπνούσε τα ξημερώματα και περνούσαν όλη τη μέρα τους εκεί πέρα.
Επειδή παλιά το μουσείο ήταν σχολείο υπήρχαν και μερικά σχολικά είδη, όπως στολές που φορούσαν τα αγόρια και τα κορίτσια, παλιά θρανία κ.ά. Είδαμε επίσης παλιές οικογενειακές φωτογραφίες.

Μας άρεσε πολύ αυτό το μουσείο γιατί είχε πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα και ο κ. Απόστολος Καραγιαννόπουλος ήταν πολύ καλός ξεναγός.

Αυτό το μουσείο ήταν πολύ ωραίο και θα σας το συνιστούσαμε να πάτε και εσείς να το επισκεφτείτε.
 

Αντώνης, Ηρακλής, Νικόλας Κ., Νίκος Ν.